Dünya 3 Milyar Yıl Önce Nasıldı? | Dünya'nın Tarihi Belgeseli Vitrin

133 Gösterim

0   0

???? Biz nereden geldik?
Etrafımızdaki dünya nasıl şekillendi?
Bu sorular, nereden geldiğimizi, nereye ait olduğumuzu bilmek ve etrafımızdaki dünyayı anlamak için içgüdüsel bir ihtiyaca yanıt veren güçlü düşünme motorlarıdır.
Gezegenimiz Dünya, diğerleri gibi bir gezegendir. Diğerleri gibi o da eşsizdir. Gezegenler tarihlerinin bir kısmını paylaşırlar ancak farklı şekilde evrimleşerek kendi bireyselliklerini geliştirmişlerdir. Dünya, yaşam barındırdığı bilinen tek gezegendir. Birbirini takip eden tüm organizmalar arasında bir tanesi çevresine hükmetme ve onu kendi ihtiyaçlarına uyarlama konusunda büyük bir kapasite göstermiştir: İnsan.

İnsan cehaletten nefret eder. Bu nedenle Dünya'yı anlamak için çok erken bir dönemde bu sorular üzerinde çalışmaya başlamıştır. Ancak işin içine bu kadar çok yorum ve belirsizlik girdiğinde Dünya'yı gerçekten bildiğimizi iddia edebilir miyiz? İnsanoğlu konuyu önce felsefe, sonra da jeoloji aracılığıyla inceledi. Litosferin incelenmesi, oluşumunun izini sürmemizi sağlayan şaşırtıcı miktarda bilgi ortaya koymaktadır. Bugün Dünya'nın doğuşundan bu yana bir tarihi yazılmıştır, ancak senaryo taşa oturtulmamıştır ve keşifler yapıldıkça gelişmeye devam edecektir. Dünya her zaman o güzel, sakin ve huzurlu mavi gezegene benzememiştir. Doğumu ve 'bebekliği' bir kaos, hayal bile edilemeyecek sıcaklıkta eşi benzeri görülmemiş bir cehennemdi.
Bugün bildiğimiz Dünya'ya nasıl evrildi?
Dünya 3 milyar yıl önce nasıl bir yerdi?

???? Hatırlatma olarak, videolar PAZAR günleri saat 18:00'de yayınlanmaktadır.


-------------------------

???? 3 milyar yıl önce Dünya nasıldı? :
- Dünya'da ağır, nefes alınamayan bir atmosfer hüküm sürüyor. Gezegen, metan üreten mikroorganizmaların yerlerini fotosentetik organizmalara bıraktığı ve büyük oranlarda oksijen salınımı yaptığı bir geçiş evresinde. Dünya kalın, geçilmez turuncu bir sis altında Satürn'ün uydusu Titan'a benziyor.

Yeni bir organizma türü ortaya çıkıyor: Bir kabukla çevrili kürecikler şeklindeki kokoid bakteriler, fitoplankton adı verilen bir tür fotosentetik plankton. Ilımanlaşan iklimden yararlanan bu plankton türü, karbon bakımından ototrofiktir ve gelişir. Enerjisini fotosentez yoluyla elde eder. Çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük olan bu organizmalar, yeterli miktarda mevcutsa su yüzeyinde renkli bir genişlik olarak görünebilir. Fitoplankton birincil üreticidir, çünkü işlevi CO2, mineral tuzlar, ışık veya su gibi inorganik maddeleri daha sonra diğer canlı organizmalar tarafından kullanılacak organik maddelere dönüştürmektir.

Ökaryotik hücrelerin ortaya çıkışı, hücrelerin kendi içlerindeki bölümlenmenin ortaya çıkışıyla bağlantılıdır. Bu, hücre içinde çeşitli organellerin ve genetik materyali hapseden bir çekirdeğin varlığıyla yansıtılır. İki milyar yıl önce, bir protobakterinin endosimbiyozu belirli bir organelin ortaya çıkmasını sağlamıştır: mitokondriyon. Evrimleri sırasında hücreler karşılaşır ve etkileşime girer. Bazı hücreler diğerlerini emer. Sindirim gerçekleşmezse, yutulan organizma konak hücre içinde çoğalır. Sonunda bakteri özerkliğini kaybeder ve bir organel haline gelir.


-------------------------

???? Bugünün programında:
- 00:00 - Giriş.
- 01:52 - Pongola Buzullaşması
- 03:35 - Kenorland süperkıtasının oluşumu.
- 04:36 - Levha tektoniğinin evrimi
- 06:35 - Büyük Oksidasyon
- 09:27 - Atmosferik Evrim ve Huroniyen Buzullaşmaları
- 13:32 - Okyanus devasa demir yataklarıyla dolu
- 14:48 - Fitoplankton genişlemesi
- 15:53 - Süper kıta Kolombiya'nın oluşumunun başlangıcı
- 17:49 - Hücrelerin evrimi
- 22:42 - Mitokondrinin gelişi
- 24:22 - Sıkılmış milyar ve aradaki okyanus
- 26:50 - Süper kıta Kolombiya'nın parçalanması
- 27:25 - Ökaryotik hücrelerin evrimi
- 29:52 - Rodinia süperkıtasının oluşumu
- 32:45 - Kartopu Dünya'nın yeni bir bölümü: Varanger buzullaşması
- 38:00 - Pan-Afrika orojenezi
- 39:08 - Ozon tabakasının oluşumu
- 40:30 - Okyanus oksijenlenmesi 'Neoproterozoik oksidasyon olayı' ve Ediacaran faunası
- 46:50 - Dünyanın Tuhaf Yüzü
- 48:29 - Kambriyen faunal patlaması
- 50:16 - Tommot faunası
- 52:30 - Chengjiang faunası
- 57:07 - Burgess Faunası
- 01:08:32 - Hayat sudan çıkmak üzere
Daha Fazla Göster
Yorumlar

0 Yorumlar