KATAR'A ABD OYUNU ! KATAR'A SİHA VERİLMİYOR PARAVAR SİHA YOK ! ABD CEVAP VERMİYOR ! Vitrin

325 Gösterim

0   0

00:00 Katar'a ABD MQ-9B Iha satmıyor
02:37 Afganistan'da maaşlar buğday ile ödeniyor
02:52 Somali ordusu Son Durum
03:40 Ankara Atış Serbest 2021 Tatbikatı hazırlıkları CH-47F
04:28 Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov açıklamaları
05:13 Almanya'da yakıt krizi devam ediyor.
06:05 Suriye Son Durum Operasyon yaklaşıyor
07:41 Avrupa Birliği'nden Türkmenistan'a mesaj !
08:11 Afganistan'ın Özbekistan'a elektrik borcu sorunu




On binlerce Afgan'ın tahliyesine yardım eden ve Orta Doğu'daki Amerikan terörle mücadele operasyonlarını destekleyen Katar hükümeti, ABD'den gelişmiş insansız hava araçları satın alma talebini ağırdan almasından dolayı Biden yönetiminden duyduğu hayal kırıklığını dile getiriyor.

Katar hükümeti, bir yıldan fazla bir süre önce dört silahlı MQ-9B Predator uçağı satın almak için resmi bir talepte bulundu. Dışişleri Bakanlığı, Katar'ın insansız hava aracı talebi üzerine henüz harekete geçmedi ve yetkililer nedenini söylemeyi reddetti.

Katar'ın memnuniyetsizliği , Washington'da Çin'in bölgedeki nüfuzuna ilişkin artan endişelerin ortasında , ABD'nin Körfez bölgesindeki askeri güçlerini ve yeteneklerini çekerken Körfez bölgesindeki etkisini korumaya çalışmasıyla ortaya çıkıyor .

Katarlı yetkililer, ABD tarafından sağlanan insansız hava araçlarını, terör faaliyetlerini önlemek için geniş doğal gaz tesislerini gözetlemek ve diğer alanlarda bölgedeki teröristlerin oluşturduğu tehditlere göz kulak olmak için kullanacaklarını söyledi. Doha , Katarlı yetkililerin terör faaliyetlerine karşı ekstra teyakkuz gerektirdiğine inandığı gelecek yıl futbolun Dünya Kupası'na da ev sahipliği yapıyor.

Katarlı ve ABD'li yetkililer, tahmini 600 milyon dolarlık bir anlaşma olan silahlı insansız hava araçlarının Katarlılara bölgede daha güçlü bir savunma kabiliyeti vereceğini söyledi. ABD'li yetkililer ve savunma uzmanları, bunun ABD'nin İran'ın oluşturduğu tehditleri önlemesine yardımcı olabileceğini söyledi. Katar ayrıca ayrı bir taleple Amerikan F-35 hayalet avcı uçaklarını satın almak istiyor.

Dışişleri Bakanlığı, Birleşik Arap Emirlikleri de dahil olmak üzere diğer müttefiklerden gelen benzer talepleri onayladı. Bu, Doha'nın ABD'ye çeşitli şekillerde, özellikle de Kabil hükümetinin Ağustos'ta çöküşünün ardından risk altındaki Afganların çıkarılmasıyla ilgili olarak ABD'ye yardım ettiğini iddia eden Katarlıların hayal kırıklığına uğramasına neden oldu.

Katarlı bir hükümet yetkilisi, 'Bizim bakış açımızdaki hayal kırıklığı, [dış askeri satışlar] talebimizde neden bir gecikme olduğuna dair net bir belirti olmamasıdır' dedi. 'Afganistan'daki son tahliye operasyonları, Katar'ın her zaman güvenlik ve istikrar amacıyla müttefiklerini desteklemeye hazır olduğunu kanıtlıyor.'
Konunun, Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad al-Thani'nin önümüzdeki ay Beyaz Saray'a yapacağı ziyarette gündeminin en üst sıralarında yer alması bekleniyor.

Dışişleri Bakanlığı yabancı askeri satışları denetler. Bir Dışişleri Bakanlığı sözcüsü yorum yapmayı reddederek, uzun süredir devam eden bir politikaya atıfta bulunarak, önerilen savunma satışları veya transferleri hakkında Kongre resmi olarak bilgilendirilinceye kadar kamuoyuna yorum yapmama kararı aldı.

ABD-Katar ilişkileri genel olarak iyi olsa da, ABD'li yetkililer ülkenin Müslüman kardeşler, Hamas ve Türkiye'nin Batı karşıtı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bağları hakkında uzun süredir endişelerini dile getiriyorlar. Geçmişte Washington, Katar'ı terörist grupların finansmanıyla mücadele için gevşek politikalara sahip olmakla suçladı .

Bazı ABD'li ve Katarlı yetkililerin yanı sıra dış uzmanlar, Körfez ülkelerinin Orta Doğu'dan geri çekilirken, özellikle Hint-Pasifik bölgesinde Çin'den gelen rekabetle yüzleşmeye odaklanmak için ABD için hayati bir rol oynayacağına inanıyor.

Ortadoğu'daki ABD kuvvetlerini denetleyen ABD Merkez Komutanlığı'nın eski komutanı emekli General Joseph Votel, ABD'nin askeri güçlerini ve yeteneklerini çektiği bir bölgede ABD'nin dış askeri satış programının önemli olduğunu söyledi.

Katar'ın talebine aşina olmadığını söyleyen Bay Votel, “Genel olarak, bölgedeki etkinin korunmasına bu şekilde yardımcı oluyoruz” dedi. “Belirsiz 'belki', bu cevapsız şey…bölgedeki insanlar için inanılmaz derecede sinir bozucu.”

Katar hükümet yetkilileri, bu yaz Amerikan güçlerinin kaotik geri çekilmesi sırasında on binlerce insanı Afganistan'dan tahliye ederek son aylarda ABD'nin arkasında durduklarına inanıyorlar. Katarlılar ayrıca, şu anda Taliban'ın kontrolü altındaki ülkeye dış dünyadan bir miktar erişim sağlayarak Kabil'deki havaalanı operasyonlarını denetlemeyi de kabul ettiler.

#Türkiye #MilliTeknoloji #Rusya #Yunanistan #Azerbaycan #OruçReis #Ermenistan #Karabağ #TürkAskeri #TuranOrdusu #TuranBirliği #TürkOrdusu #Kafkasya #Yunanistan #Rusya #İdlib #Türkistan #Afganistan #Kabil #Pakistan #TürkAskeri #Koral #Atmaca #Bayraktar #TB2 #Akıncı #MİUS #MaviVatan #Akdeniz #Karadeniz #Ege #TF-X #MMU #İran #Libya
#Hafter #Suriye
Daha Fazla Göster
Yorumlar

0 Yorumlar