Muhteşem fiyasko: Yeni İstanbul Havalimanı | Bold Vitrin

1,106 Gösterim

0   0

Muhteşem fiyasko: Yeni İstanbul Havalimanı
Üçüncü Havalimanı; işçi ölümleri, su baskınları, hakkını arayan emekçilere yönelik gözaltılar ve pist kazalarıyla gündemden hiç düşmüyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “muhteşem” olarak tanımladığı üçüncü havalimanı tam bir fiyaskoya döndü. Havalimanında yaşanan skandalları açıklamaya ise hiçbir görevli cesaret edemiyor. İlk kez bir kaptan pilot, ismini açıklamaktan korkmadı ve Yeni İstanbul Havalimanı’ndaki yanlışları sıraladı.

İşte Kaptan Pilot Bahadır Altan’ın uyarıları:
- Yolcular yanlarında peynir ekmek getirsin! Orada bir öğün yemek 100 lira.
- Çalışanların yemekhanesi yok! Havalimanı yer çalışanları, terminal pahalı olduğu uçaktan alışveriş yapmaya çalışıyor.
- İstanbul’dan havalimanına ulaşmak için birkaç otobüs dışında toplu taşıma imkanı yok. Taksiyle gitmeye kalktığınızda ise uçak bileti kadar para vermek zorunda kalıyorsunuz.
- Kış aylarında yeni havalimanındaki buzlanma ve sis, Atatürk Havalimanına göre çok daha fazla olacak. İstanbul Havalimanı kapanırsa 1500 uçağı indirecek havalimanı yok!
- Kestirme geçişler olmadığı için yerdeki uçaklar, piste ulaşmak için tam 40 dakika yol kat etmek zorunda kalıyor. Bu da her uçuş için 40 dakika rötar anlamına geliyor.

Kaptan Pilot Altan’ın bu uyarıları, havalimanında bugüne kadar yaşanan olayları akıllara getirdi…

* Şiddetli her yağmurda sular altında kalan Yeni İstanbul Havalimanı son günlerde uçakların pistlere inememesiyle gündemde. Uçaklar ters rüzgarlar nedeniyle piste inemiyor. İstanbul semalarında turlamak zorunda kalıyor. Birçok uçak yere inemeyince çevre illerdeki havalimanlarına yönlendiriliyor.

* 3. Havalimanı, Karadeniz’in kıyısına yakın yere inşa edildi. Meteoroloji verilerine göre bu bölge senenin 107 günü fırtınalı... 65 günü ise bölgede sis hakim. Şiddetli rüzgarlar nedeniyle bölgeye rüzgar santralleri bile yapılmıştı. Bu santraller de uçaklar için engel teşkil ediyor. Ayrıca havalimanın olduğu yer göçmen kuşların da geçiş noktası. Uçakların kuş sürülerine de çarpma riski çok büyük... Havalimanının yer tespiti esnasında bölgenin rüzgar testlerinin yapılmadığı ortaya çıkmıştı.

* Seçim vaadi olarak yapılan havalimanı pistleri, doğal afetlere uygun altyapıya sahip değil. Pistlerin hemen yanında inşaattan kalma elektrik direkleri bulunuyor. Bu da yaşanacak facialara davetiye çıkartıyor. Geçtiğimiz günlerde bir uçağın kanadı elektrik direklerine çarptı. Uçak hangara çekildi. Uçuş ise iptal edildi. Havalimanının açıldığı günden bu yana 6 kaza yaşandı.

* İstanbul’un yeni havalimanıyla ilgili en önemli tartışma konularından birisi de ulaşım… Yolcular uçağa binmek için evlerinden en az 3 saat önce yola çıkmak zorunda. Araçlar için de havalimanı ters istikamette. Araçla havalimanı ulaşmak için 2 otoyoldan geçmek gerekiyor.

* Üçüncü havalimanı yolcu garantili olarak yapıldı. İlk yıl 90 milyon, ikinci yıl 120 milyon, üçüncü yıl ise 150 milyon yolcu kapasitesine ulaşma hedefi var. İlkbaharda yaşanan aksaklıklar göz önüne alındığında havalimanının bu kapasiteye ulaşması mümkün değil. Bu durumda yolcu garantisi verilen işletmeci firmaya ödenecek para vatandaşın cebinden çıkacak. Varlık Fonu’na devredilen Türk Hava Yolları da çok büyük zarar edeceği için yabancılara satışının önü açılacak…

* Yeni havalimanı uğruna 657 bin ağaç katledildi. Bu alan arıların bal topladığı ağaçlarla kaplıydı. Doğal yaşam alanları yok edilen yüz binlerce arı, çevrede ağaç bulamayınca yeni yuvalarını havalimanı apronundaki D7 numaralı körüğe yaptı.

* Üçüncü havalimanı, adını işçilerin zor çalışma koşullarıyla duyurdu. 58 Emekçi inşaat çalışmaları sırasında yaşanan kazalarda hayatını kaybetti. Havalimanının yapımından sorumlu şirketler, işçilerin maaşlarını aylarca ödemedi; onlara insani barınma imkanlarını sağlamadı… Bu duruma tepki gösteren çok sayıda emekçi, polis tarafından gözaltına alındı ve hapse atıldı.

KANALIMIZA ABONE OLUN: https://bit.ly/2zC7pON

BOLD Medya yayınlarına destek için: https://www.patreon.com/BOLDmedya

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin Twitter: https://twitter.com/BOLDmedya

Instagram: https://www.instagram.com/boldmedya/

Facebook: www.facebook.com/MedyaBold/
Daha Fazla Göster
Yorumlar

0 Yorumlar